اختصاصی سل.نیوز/ روزبه فرهمند: کتاب پژوهشی «مانایِ سیما بینا؛ مردم شناسی در موسیقی آواز و ترانه های محلی» که شامل فعالیت های بانو «سیما بینا» در حوزه موسیقی فولکلوریک است، تجدید چاپ شد.
این کتاب که تالیف آن را محمدرسول گلشن فومنی، دانش آموخته مقطع دکترای علوم اجتماعی بر عهده داشته، حاصل پنج سال پژوهش وی در حوزه مردم شناسی فرهنگی با تمرکز بر موسیقی فولکلور در قالب 220 ترانه محلی از خراسان، گیلان، تالش، مازندران، شیراز، لرستان، کردی بختیاری، آذری، الموت و دیگر نواحی ایران است که آثار سیما بینا را دستمایه کار خود قرار داده است. همچنین 13 مقاله پژوهشی در بخش نخست آن آورده شده است.
این کتاب که پیشتر توسط نشر زرباف منتشر شده بود، طی چند روز گذشته با عنوان تازه خود، توسط نشر وانیا در 560 صفحه تجدید چاپ شده است.
سیما بینا متولد 14 دی 1323 در خوسف خراسان جنوبی، نوازنده، نقاش، آهنگساز و خواننده آوازها و ترانه های محلی ایرانی، موسیقی را نزد پدرش «احمد بینا» که خود از شاعران و استادان بنام موسیقی سنتی بود، آغاز می کند.
ایشان خوانندگی را از 9 سالگی ضمن همکاری با رادیو ایران جدی تر گرفته و در همان دوران، تکنیک های آوازی را نزد استادان موسی معروفی و نصرالله زرین پنجه می آموزد و پس از فارغ التحصیل شدن از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشته نقاشی، فراگیری ردیف موسیقی را نزد استاد عبدالله دوامی ادامه می دهد. وی که نخستین بانویی ست که پس از انقلاب اقدام به دایر کردن کلاس های آواز کرد، برای اولین بار در تالار وحدت به اجرای کنسرت پرداخت.
ایشان تا به امروز آلبوم های مختلفی همچون «همدلان»، «پریشان»، «شولا»، «نوایی نوایی»، «درنا»، «حنایی»، «بانو جان»، «زلفای یارم»، «عشق گل»، «لاله زار»، «دلبر»، «گل سرخ» و . . . را ارائه کرده است، توانسته با سفر به دورافتاده ترین نواحی در سرتاسر خراسان، مجموعه ای ارزشمند و کمیاب از ترانه ها و آهنگ های تقریبا فراموش شده این منطقه را جمع آوری کند که در سال 72 برای ارائه این گنجینه، در جشنواره های موسیقی کشورهای مختلف شرکت کرده و اجرای صحنه ای داشته است.