اختصاصی سل.نیوز/ رضوان شبان: مراسم رونمایی از کتاب «قیچک آلتو و ویولا» اثر پریسا پیرزاده (نوازنده ویولن و آلتو) بیست و یکم آبان ماه با همکاری انتشارات موسیقی عارف برگزار شد.
این مراسم که قرار بود از ساعت 18 در خیابان بهارستان، پایین تر از بیمارستان طرفه، پلاک 120 کار خود را آغاز کند، با کمی تاخیر میزبان علاقمندان و مهمانان ویژه ای از اهالی موسیقی بود.
در ابتدای مراسم پس از اجرای یک قطعه به صورت زنده، علیرضا پیرزاده ضمن خوش آمد گویی به مهمانان، با اشاره به 50 ساله شدن گره خوردن زندگی اش با موسیقی اظهار داشت: «پیش از انقلاب، کسانی که در هنر فعالیت داشتند، برای خود الگوهایی برمی گزیدند و سعی می کردند تلاش کنند تا به آن جایگاه برسند و می دانستند برای رسیدن به هدف باید مسیر دشواری را طی کرد. به هر حال، خوشبختانه روزها و ایام سختی که با کمبودها و ممنوعیت ها همراه بود، گذشته و امروز شاهد هستیم که جوان ها به راحتی با هنر و موسیقی زندگی می کنند به نوعی که ما حسرت آن را می خوریم و کاش در زمان فعالیت ما تا این حد آزادی و استاد و کتاب و شرایط مهیا برای فراگیری هنر وجود داشت. علاقه ام به موسیقی و دیدن استعداد فراگیری در فرزندانم، باعث شد مسیر را برای هنرمند شدن آن ها هموار کنم و خوشحالم که امروز نتیجه تلاششان را می بینم و باید تشکر کنم از استادانی که در این راه حامی و هدایتگرشان بودند. هنر و هنرمند لازمه ارتقاء این کشور هستند چرا که روح زندگی در هنر جریان دارد».
در ادامه، پریسا پیرزاده در آیین رونمایی از نخستین کتابش درباره انگیزه برای نگاشتن این اثر توضیح داد: «کتاب «قیچک آلتو و ویولا» شامل بحث هایی راجع به بررسی تطبیقی ویژگی های اجرایی ساز قیچک ایرانی و ویلون آلتو است که حاصل تحقیق و مقالات گردآوری شده توسط بنده در این زمینه هستند. همچنین بررسی تطبیقی ویژگی های اجرا و قابلیت های اجرایی هر دو ساز از لحاظ تکنیک های دست راست و چپ و تاثیرات مهمی که یک ساز غربی می تواند بر روی یک ساز شرقی داشته باشد از مهمترین اهدافم برای نگاشتن این کتاب بوده است».
وی ادامه داد: «این کتاب دارای چهار فصل است که هر کدام به مبحثی اختصاص دارد. در فصل اول، تاریخچه و پیشینه هر یک از سازهای قیچک، قیچک آلتو و ویولا عنوان شده چرا که این ساز مهجور مانده است و سعی کرده ام در این کتاب با معرفی هر چه بیشتر آن، قیچک را از این دورافتادگی خارج کرده و معرفی بهتری از آن داشته باشم تا همانطور که کمانچه جای خود را در موسیقی باز کرده است، قیچک هم بتواند به جایگاه قابل تاملی در بین نوازندگان دست پیدا کند. فصل دوم راجع به مکانیزم ظاهری سازهاست و در فصل سوم و چهارم هم به شباهت ها و تفاوت های تکنیک های آرشه و انگشت گذاری پرداخته شده است».
پریسا پیرزاده در پایان اظهار داشت: «امیدوارم هنرجویان و نوازندگان پس از مطالعه این کتاب، بتوانند تکنیک های مرسومی که در یک ساز غربی قابل اجراست را در این ساز، بومی کنند و قیچک بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. همچنین این کتاب شامل 20 اتود مقدماتی برگرفته از کتاب «مارکو فروک» برای آلتو است که برای قیچک بازنویسی شده اند».
لازم به ذکر است، پریسا پیرزاده که آلبوم «وکالیز» را در کارنامه هنری خود دارد، متولد سال 1368 در تهران است که ویولن و ویولا را از سن 11 سالگی در هنرستان موسیقی دختران زیر نظر استاد سیاوش ظهیرالدینی فرا گرفت. بعد از اخذ دیپلم از هنرستان موسیقی، در امتحان ارکستر سمفونیک تهران به عنوان نوازنده ویولن قبول شد.
بعد از گرفتن لیسانس وارد دانشگاه هنر تهران شد و مدرک فوق لیسانس موسیقی خود را دریافت کرد. از سن 17 تا 22 سالگی با ارکستر سمفونیک تهران همکاری داشته و با رهبرانی چون لوریس چکناواریان، نادر مشایخی، منوچهر صهبایی، شهرداد روحانی، علی رهبری و چندین رهبر مهمان خارجی در اجرای کنسرت های متعدد در داخل و خارج کشور همکاری کرده است.
در ضبط چندین آلبوم موسیقی، موسیقی فیلم، سریال نیز با آهنگسازانی چون فردین خلعتبری، مهیار علیزاده، ستار اورکی، نادر مشایخی، مجید انتظامی، علی قمصری، محمد سعید شریفیان، کارن کیهانی، شهرداد روحانی، طهمورس و سهراب پورناظری، احمد پژمان، کریستف رضاعی، فریدون شهبازیان، بردیا کیارس و . . . همچنین در ضبط آلبوم خوانندگانی چون همایون شجریان، علیرضا قربانی، محمد معتمدی، سالار عقیلی، محمد اصفهانی، نیما مسیحا، حمید حامی و . . . به عنوان نوازنده ویولن و ویلا حضور داشته است.
از جمله فعالیت های وی می توان به تک نوازی او با ارکستر سمفونیک تهران، اجرای دوبل کنسرتو اثر مکس بروخ در سال 1391 و همچنین اجرای چندین رسیتال در بخش نوازندگی ویولن و ویولا در بخش موسیقی کلاسیک اشاره کرد.
* در ادامه می توانید عکس های این مراسم را نگاه دوربین «هانیه اشراقی» ببینید: