اختصاصی سل.نیوز/ لیا شیرازی: «محمد میرزاخانی» نوازنده، مدرس و سازنده ساز تنبک با نقد وضعیت موجود، به عدم یادگیری صحیح نوازندگی توسط هنرجو در آموزش صرف آنلاین اشاره کرد.
«محمد میرزاخانی» که خود یکی از برجسته ترین شاگردان استاد «محمد اسماعیلی» است، با اشاره به پایین آمدن کیفیت آموزش در زمان کرونا گفت: «همیشه در هر رشته ای یکی از زیرساخت های مهم در توسعه آن رشته، آموزش صحیح و پرورش استعدادها در همان رشته است لذا تدریس صحیح توسط افرادی که صلاحیت تدریس را دارند از هر امری مهمتر است که متاسفانه در حال حاضر به دلیل عدم نظارت ارگان های ذیربط و همچنین تعدد آموزشگاه های سطح شهر، اکثریت افرادی که مشغول به تدریسند، متاسفانه صلاحیت کافی در این مهم را دارا نیستند که باعث صدمات زیادی به هنرجویان و در ادامه به موسیقی این مرز و بوم می شود».
وی افزود: «قبل از هر چیز مدرس باید تسلط کافی به تمامی جوانب ساز تخصصی خود داشته باشد و در صورتی که هنرجو مطلبی را متوجه نشود و یا یادگیری برایش سخت باشد، به شیوه و یا با استفاده از مسیری دیگر به او آموزش دهد چرا که از نظر اینجانب یادگیری ساز با هر سطح استعداد اما در زمان بندی های مختلف امکانپذیر است لذا در صورتی که هنرجو تمرینات مستمر داشته باشد اما به نتیجه مطلوب نرسد قطعا مدرس در شیوه تدریس راه صحیحی را در پی نگرفته است».
ایشان با انتقاد به آموزش تنها از روی کتاب نیز اشاره کرد و توضیح داد: «اکثریت مدرسین کنونی تنها به صرف آموزش از روی کتاب به امر تدریس می پردازند که این مساله مشکلات زیادی در پی خواهد داشت. به طور مثال، هنرجو در ابتدا با حجم زیادی از داده ها اعم از تکنیک های متعدد و تئوری موسیقی مواجه می شود که یادگیری موسیقی را در نظر او امری سخت و دشوار خواهد کرد. همچنین مدت زمان زیادی طول می کشد تا هنرجو بتواند حتی یک قطعه ساده بنوازد زیرا اکثریت کتاب ها بر پایه تمرینات و اتودهای تقویت دست هستند به اضافه این که تمرینات اکثر کتاب ها به تنهایی کسل کننده هستند زیرا همانطور که گفته شد بیشتر حجم کتاب ها را اتودها و تمرینات شامل می شوند نه جملات زیبا موسیقایی که هنرجو حس نوازندگی پیدا کند و با لذت تمرین کرده و حس کند که چیزی یاد گرفته است».
میرزاخانی با اشاره به کتب آموزش نوازندگی تنبک نیز توضیح داد: «در اکثر کتاب ها شاهد عدم توجه به آموزش شاخه های مختلف نوازندگی تنبک همچون دونوازی، گروه نوازی، ضربی خوانی هستیم. همچنین این روش تدریس باعث متکی شدن هنرجو به کتاب می شود به طوری که امکان نوازندگی خارج از مباحث کتاب علنا وجود ندارد. در شرایطی که در کلاس های حضوری معایب و کاستی های فوق الذکر وجود دارد وقتی که کلاس ها به صورت غیر حضوری نیز برگزار شود مشکلات بیشتری در امر آموزش پدیدار می شود که از آن جمله می توان به عدم دید کامل از زوایای مختلف به دست هنرجو و استفاده او از کلاس های از پیش ضبط شده یا فیلم های آموزشی، اشاره کرد که باعث می شود هنرجو چیزی را که می بیند، با ذهنیت خود اجرا کنند و متوجه ایراداتش نشود و مدرس نیز حضور ندارد که ایرادات را به هنرجو گوشزد کند».
وی در پایان اشاره کرد: «آموزش آنلاین شاید بتواند در بسیاری از رشته ها کارساز باشد اما در موسیقی، باعث افت سطح نوازندگی خواهد شد و این، در بلندمدت آسیب زیادی به موسیقی می زند بخصوص اگر هنرجو در ابتدای مسیر آموزش باشد که نحوه درست گرفتن ساز نیز اهمیت زیادی دارد. امید است شرایطی به وجود بیاید که آموزش حضوری و آنلاین در کنار هم بتوانند نوازندگان حرفه ای را به عرصه موسیقی معرفی کند».
لازم به اشاره است، «محمد میرزاخانی» متولد سال 1363 در اصفهان، از 12 سالگی نواختن تنبک را نزد اساتیدی همچون عسگری، بایمانی و پژمان شیرازی که از شاگردان برجسته استاد تهرانی و فرهنگ فر بودند، می آموزد و سپس با سفر به تهران، از سال 91 به طور جدی نزد استاد اسماعیلی تنبک نوازی را دنبال کرده تا زمانی که از ایشان برای تدریس اجازه کتبی دریافت می کند. وی در سه مکتب و شیوه نوازندگی، تلمذ هنر کرده و سالهاست که ساخت تنبک را با برند خود آغاز کرده و در این زمینه نیز اهتمام دارد. ایشان در حال حاضر با گروه تنبک نوازان استاد اسماعیلی که بیش از 40 سال قدمت دارد، همکاری داشته و به زودی آلبوم نوازندگی وی به علاقمندان عرضه خواهد شد.
* عکس: یاسمین بختیاری