کتاب «تنبور لَکستان؛ آوانویسی و بررسی تحلیلی» با تالیف رامتین کاکاوندی منتشر شد

« بازگشت به لیست | ﺳﻪشنبه 25 خرداد 1400 در ساعت 0 : 0 دقیقه | نظرات کاربران ( 0 )

اختصاصی سل.نیوز/ حلما رحمتی: کتاب «تنبور لَکستان؛ آوانویسی و بررسی تحلیلی» با تالیف رامتین کاکاوندی از سوی انتشارات عارف روانه بازار شد.

رامتین کاکاوندی (نوازنده، آهنگساز و پژوهشگر موسیقی) در این کتاب به مبحث موسیقی مقامی تنبور لکستان و قواعد چگونگی طرز تنبورنوازی در این دوره پرداخته شده که با شیوه نواختن امامقلی امامی که یکی از برجسته ‌ترین نوازندگان تنبور و میراث‌ دار فرهنگ موسیقایی آن حوزه بوده ‌اند، مقام‌های آن دوره تجزیه و تحلیل و وضع و حالت پیدایش مقام ‌ها با طرز رسم ایشان آوانگاری شده است.

همچنین نگارنده با الهام از شیوه نوازندگی شاگردان آقاسید نصرالدین، مصمم به آوانگاری این نوع شیوه شده و با گردآوری آثار ضبط شده استادان مطرح و با جمع‌آوری تاریخ پیدایش و خلق مقامات تصمیم به انتشار این مجموعه گرفته است.

در توضیح این کتاب آمده است: مقام‌های آوانگاری ‌شده این مکتوب، به سه دلیل برداشتی از شیوه مقام‌ نوازی امامقلی امامی است، نخست اینکه، چون ذات موسیقی مقامی بر اساس بداهه است و تمامی مقام‌ ها به صورت سینه ‌به‌ سینه منتقل شده ‌اند و طبیعتا به موسم انتقال، دخل و تصرف نوازنده نیز میسر بوده آن ها نیز از این حاجت مستثنا نبوده‌ اند و پس از احاطه پیدا کردن در این امور، بیانگر روایت خویش شده‌ اند. دومین دلیل این است که اساس موسیقی مقامی تنبور، تکرار، دوباره‌ گفتن یا به دفعات انجام‌ دادن است؛ خواه، تکرار در گردش ملودی و نغمات باشد، خواه در ریتم، ضرب یا ادوار؛ بر همین اساس با بررسی آثار امامی ملتفت خواهیم شد که او نیز در اجرای مقام‌ ها از عامل تکرار، در ملودی و ریتم، به دفعات استفاده کرده‌اند. سومین عاملِ تفاوتِ بارزِ میانِ منطقۀ لکستان و دیگر مناطق رواج تنبور هم وام‌ گیری از مجموعه ابزارهایی چون آوایی، ملودیک، نغمگی، ضربی، فواصلی و ریتمیک موسیقی فولکلوریک منطقۀ لکستان است که قالب ارائه آن ابزارها توسط سازهای سورنا، کمانچه، تمبک، دهل و سازهای دیگر بوده است . این نگرش، به‌وفور در مقام‌های نواخته‌ شده امامی دیده می‌ شود که همان بهره‌ گیری از فواصل، ریتم و تکنیک‌های سازهای اجراکننده موسیقی فولکلوریک لکستان و ادغام آن ابزارها با موسیقی مقامی تنبور است.

رامتین کاکاوندی متولد 25 مرداد 69، آهنگساز، پژوهشگر، نویسنده و نوازنده است. وی علاوه بر تنبور و دف که ساز تخصصی اش هستند، در نواختن سه تار، عود، تار و چند ساز دیگر نیز تبحر دارد و موسیقی را با آموزش در نزد استاد سید خلیل عالی نژاد شروع کرد.

از این هنرمند تا کنون آلبوم های «پلی به سوی خورشید» (موسیقی مقامی تنبور)، «آمد ندید برفت» (موسیقی سنتی ـ دونوازی سه تار و تنبک)، «یادگار روزگار تار» (موسیقی سنتی ـ دونوازی تار و تنبک)، «مرنو» (موسیقی کلاسیک)، «آلبوم ضرب ‌آهنگ» (موسیقی مقامی دف) و کتاب های «شیوه نوین آموختن دف» (از دوره مقدماتی تا متوسطه)، «مروارید مست بیداری» (10 قطعه برای تار و سه تار)، «خوف دره خاموش» (هفت قطعه برای سه تار)، «هفتاد و دو مقام تنبور» (آوانویسی مکتب تنبور صحنه)، «همزاد همرنگ هراس» (دونوازی دف، دوره عالی در ژانر وحشت»، «هفتاد و دو مقام تنبور» (آوانویسی مکتب تنبور صحنه برای آموزش دوره متوسطه) و «هفتاد و دو مبنای تنبور» (مبنای نظری موسیقی مقامی تنبور، برای آموزش دوره پیشرفته) منتشر شده است.

گفتنی ست، علاقمندان به تهیه کتاب «تنبور لَکستان؛ آوانویسی و بررسی تحلیلی» می توانند به تهران، خیابان جمهوری، نرسیده به میدان بهارستان، پلاک 120 مراجعه حضوری داشته باشند و یا ضمن تماس با شماره 021 – 33976431 آن را سفارش دهند. همچنین اگر تمایل به پیگیری فعالیت های این هنرمند هستید، صفحه ایشان با آی.دی ramtinkakavandi  در شبکه های اجتماعی در دسترس است.

ارسال نظر
عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :