توسط موسسه فرهنگی ـ هنری «راد نواندیش»

کتاب «نغمه مانا» در نکوداشت استاد محمدرضا شجریان روانه بازار شد

« بازگشت به لیست | یکشنبه 22 خرداد 1401 در ساعت 0 : 0 دقیقه | نظرات کاربران ( 0 )

 اختصاصی سل.نیوز/ فرید شادکام: کتاب موسیقی «نغمه مانا» در قالب نکوداشت زنده یاد استاد «محمدرضا شجریان» توسط انتشارات «راد نواندیش» در دسترس علاقمندان قرار گرفت.

در توضیحات این کتاب آمده است: «نغمه مانا» اثری برای ابراز ارادت تعدادی از هنرمندان شناخته شده ایران زمین به چهره همیشه ماندگار هنر و موسیقی کشورمان مرحوم محمدرضا شجریان است که در 256 صفحه به صورت قطع وزیری به صورت تمام رنگی به چاپ رسیده است.

تصاویر منتشر ‌شده در این کتاب در بر گیرنده‌ آثار نمایشگاهی به همین نام است که  آذر 1400 با حضور چهره‌ های شناخته شده حوزه موسیقی، گرافیک، خوشنویسی  و سایر رشته های هنری  در خانه‌ هنرمندان ایران برگزار شد.

انجمن صنفی طراحان گرافیک، خانه‌ موسیقی و انجمن خوشنویسان برگزارکنندگان این رویداد و حسن کریم‌زاده دبیر این نکوداشت بودند.

 در کتاب نغمه‌ مانا شاهد آثاری از استادان صاحب نام حوزه‌های گرافیک و خوشنویسی از جمله  محمد سلحشور، غلامحسین امیرخانی، یدالله کابلی و قباد شیوا، علی خسروی، ابراهیم حقیقی، بیژن جناب و نسل‌ های مختلفی از دیگر هنرمندان در شاخه‌ های پوستر، نشانه و نشانه‌ نوشته هستیم.

 علاقه‌مندان به تهیه چاپ اول کتاب «نغمه‌ مانا» که با قیمت 250 هزار تومان عرضه می شود، می‌توانند با شماره‌های 88528147-021 و 88528148-021 و یا از طریق واتساپ با شماره‌ی 88528148-021 (موسسه‌ی فرهنگی‌هنری رادنواندیش) تماس بگیرند. این کتاب همچنین توسط مرکز پخش بیهق (شماره تماس 66499928 ) در کتابفروشی ها عرضه می شود.

 لازم به توضیح است به دلیل انتشار چاپ اول کتاب، افرادی که تا پایان خرداد ماه اقدام به خرید آن نمایند، از تخفیف 20 درصدی برخوردار خواهند شد.

در بیوگرافی خسرو آواز ایران آمده است: «محمدرضا شجریان» نامی به بلندای تاریخ کهن سرزمین ایران، نامی به وسعت آواز و نامی فراتر از واژه هنرمند است. وی نه تنها در عرصه آواز ایرانی بلکه در پهن گستر هنر، محبوبیتی ورای هم عصرهای خویش در میان مردم ایران دارد. 
محمدرضا شجریان در طول عمر پربرکت هشتاد ساله خود، چنان تصویر اعجاب آور و شگرفی از شخصیت هنرمند را در جامعه هنر معاصر به جای گذاشته است که قطعا بررسی تاریخ هنر ایران بدون در نظر گرفتن نام او الکن و بی معنی ست. بیراه نیست که مردم ایران او را «خسروی آواز ایران» می نامند.

ایشان فرزند نخست مهدی شجریان، یکی از اساتید قرائت قرآن در مشهد است که به تاریخ یکم مهرماه 1319 دیده به جهان گشود. از اوان کودکی به صدای نجوای عارفانه پدر علاقه نشان می داد و از همان خردسالی با ایشان در جلسات قرائت قرآن شرکت میکرد. مقام های کشوری و بین المللی در قرائت قرآن و دعای جاودانه ربنا، مناجات مثنوی افشاری و همچنین دو نوار تلاوت قرآن «به یاد پدر» نشان از تاثیر شگرف آن سالها در زندگی استاد شجریان دارد.

شجریان پس از گذراندن دوره دانش سرا و آموزگاری در رادکان خراسان، به تشویق دوستش - ابوالحسن کریمی - به تهران آمد و در آزمون رادیو شرکت کرد تا بالاخره پس از کسب نظر موافق اساتیدی همچون داوود پیرنیا، نخستین برنامه ایشان از رادیو با سنتور رضا ورزنده و در قالب برنامه برگ سبز شماره 216 به گوش مردم رسید. محمدرضا شجریان بعد از مهاجرت دائم به تهران به تلمذ نزد اساتید به نام وقت همچون: احمد عبادی، اسماعیل مهرتاش، نورعلی برومند، عبدالله دوامی و... پرداخت. 

وی در سال‌ های پیش از انقلاب، در کنار شاخص‌ ترین شخصیت‌ های هنری زمان خود، به فعالیت پرداخت که از جمله مهمترین برنامه ‌هایش اجرای «راست ‌پنجگاه» به همراه محمدرضا لطفی در «جشن هنر شیراز» بود. 

در بحبوحه انقلاب صدای او با جریان خروشان مردمی همراه شد و «چاووش» را به گوش همگان رساند. او در کانون چاووش در کنار هنرمندان دیگری همچون: شهرام ناظری، بیژن کامکار، حسین علیزاده، پرویز مشکاتیان و . . . آثار زیادی را برای همراهی با مردم تهیه کردند.

شجریان در پنجاه سال فعالیت حرفه ای خود در موسیقی ایران خدمت بی نظیری به حفظ سنت آواز ایرانی و همچنین ایجاد لحن و کاراکتری منحصر به فرد در آواز، همت گمارد که هم اینک می توان آن را مکتب شجریان نامید. مکتبی که از بنان، قمرالملوک وزیری، ظلی، طاهرزاده و ... وام گرفته است و چنان شکل و شمایل مستحکم و اصیلی به خود گرفته که گویی تمام الحان آوازی قدما در این کاراکتر جمع شده اند.

 به جرات می توان گفت محمدرضا شجریان تنها خواننده ای در تاریخ موسیقی سنتی ایران است که در کارنامه خود اثر سطح پایین ندارد. او محبوب خواص و عوام است و نه تنها مورد توجه ادیبان و نخبگان جامعه بلکه راه یافته به دل یکایک مردمان هنردوست است. اما آلبوم های «بیداد»، «دستان»، «نوا مرکب خوانی»، «همایون مثنوی» از شاخص ترین و تاثیرگذارترین آثار او به شمار می رود.

محمدرضا شجریان دو بار نامزد جایزه گرمی شده و جایزه پیکاسو را از سازمان یونسکو کسب کرده است.

جایزه ویژه خداوندگار موسیقی از بنیاد آقاخان، نشان عالی هنر برای صلح از جشنواره بین المللی هنر برای صلح، نشان موتسارت از یونسکو بخشی از افتخارات او هستند.


 * یاد و نامش گرامی و ماندگار . . .

 

 

 

 

ارسال نظر
عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :